Uefi ile hayatımıza giren GPT, kimi zaman bize sorun çıkartabiliyor. Bu sebeple usb bellek gpt to mbr işleminin nasıl yapıldığınız yazacağım. Sizde yaşadığınız sorunlar için bu convert işlemini yapabilirsiniz.

GPT’yi MBR’ye Çevirme

Uefi özelliği olan bilgisayarların piyasaya çıkması ile format aşamasında disk mbr gibi hataları çok görmüştük. Şimdi yeni çıkan bilgisayarda genellikle uefi desteği olduğu için bu cihazlara uefi kurulum yapıyoruz. Bunun için uefi destekli işletim sistemini usb bellek aracılığıyla kuruyoruz. Bu işlemde usb belleğimizde gpt disk biçiminde formatlanıyor. Buraya kadar her şey normal. Ancak siz daha sonra bu usb belleği televizyona bağladığınızda televizyon bu belleği okumuyor. Belki dosya formatı yüzündedir deyip ntfs veya fat32 çevirmesi yapıyorsunuz. Ancak televizyon yine okumama devam ediyor. Bu sorunu yaşayan birçok kişi “televizyon usb görmüyor, televizyon usb okumuyor” gibi aramalar yapıyorlar. Gpt biçimi yeni bir sistem olduğu için birçok televizyon bu sistemi desteklemiyor. Bu sebeple mbr’ye çevirip denemenizi tavsiye ederim.

Usb Bellek GPT to MBR

Windows bilgisayarda belirttiğim convert işlemini yapmak için komut sisteminizi açmanız gerekiyor. Başlata veya arama kısmında “cmd” yazarak komut sistemine girebilirsiniz.

Sırası ile yazacağınız kodlar aşağıdadır.

diskpart (uygulamayı açar)
list disk (diskleri listeler)
select disk ... (İşlem yapacağınız diski seçmelisiniz. Yanlış diski seçmediğinizden emin olun)
clean (Diski temizliyoruz)
convert mbr (çevirme yapıyoruz. Gpt'ye çevirmek için mbr yerine gpt yazabilirsiniz)
create partition primary (Yeni bölüm oluşturuyoruz)
list volume (Bölümleri listeliyoruz. Zorunlu değil)
format fs=ntfs (Usb belleği ntfs biçiminde formatlıyoruz)

Yapılacak işlem sıralaması bu şekildedir. Mbr biçiminden gpt’ye geçmek için “convert mbr” yerine “convert gpt” yazabilirsiniz. Özellikle select disk kısmında doğru diski seçtiğinizden emin olmalısınız. Yanlış diski seçip bu işlemleri yapmanız daha büyük probleme sebep olacaktır.

gpt den mbr ye çevirme

Gparted ile Mbr To Gpt

Linux işletim sistemi kullanıyorsanız gparted programı işinizi kolaylıkla görecektir. Usb belleği programdaki disk listesinden bulup biçimlendirmeniz ve daha sonra partition kısmından yeni bölüm oluşturarak partition table seçimini gpt yapmanız yeterli.

Gparted geniş kapsamlı kullanılan bir uygulamadır. İhtiyaç halinde gparted live ile uygulamayı usb belleğe atarak direk boot edebiliyorsunuz. İlerleyen zamanlarda herhangi bir problem için bu yönteme ihtiyaç duyarsam, onunla ilgili bir yazı da paylaşabilirim.

Tv flash belleği okumuyor gibi sorunları olan kişiler için bilgilendirici bir yazı oldu. Daha önce kullandığımız vestel ve lg gibi televizyonlarda bu çözümle sorunu çözmüştüm. Umarım sizin de sorununuz bu şekil de çözülür.