Sharepoint kütüphanelerinde veya listelerinde yapılan tüm değişiklikler sürüm geçmişi olarak kaydedilmektedir. Bu yazı içeriğinde power automate ile sharepoint versiyon geçmişi nasıl görüntülenir ve bu bilgiler powerapps arayüzünde nasıl gösterilir sorularını cevaplayacağım.

Sharepoint Versiyon Geçmişi

Power automate ile sharepoint versiyon geçmişlerini görüntüleyeceğiz. Bunun için bir siteye, sitenin içindeki listeye, listenin içindeki bir satıra ihtiyacımız var.

Ben akışımın otomatik olarak değil powerapps(v2) ile uygulamadan tetiklenince çalışmasını istiyorum. Yani uygulamada oluşturmuş olduğum akışı tetikleyen bir buton var.

Powerapps uygulamasından 3 adet veri istiyoruz. Bunlar belirttiğim gibi sitenin linki, listenin adı ve ilgili satırın kimlik numarası.

Daha sonra bir string değişkeni oluşturuyoruz.

Değişken tanımlama işleminin ardından Sharepoint HTTP ile ilgili verinin versiyonlarını çekiyoruz. Bu işlem bize bir veri döndürecek. Biz de döndürülen veriyi ayrıştıracağız. Bu aşamada akışı bir kere çalıştırıp akış geçmişinden bu işlemin nasıl bir veri döndürdüğüne bakıyoruz. Çünkü ayrıştırma işleminde bu veriyi kullanacağız.

Json ayrıştırma işlemi ile versiyondan dönen veriyi ayrıştırdım. Schema alanını ben yazmadım. (Manuel olarak da yazılabilir) Schema alanının oluşması için “Generate from sample” butonuna tıkladım ve çıkan ekrana http’den dönen veriyi yapıştır. Bu sayede power automate otomatik olarak schema alanını oluşturdu.

Bir sonraki aşamada ise daha önce oluşturduğum “MessageBody” ismindeki string değişkenine veri atıyoruz. Benim listemde “ornek” isminde bir sütun var. Bu işlem ile ornek sütunundaki değişikliği, değişiklik tarihini ve değişikliği kimin yaptığını çekiyoruz. Bu değişkenler de bize ayrıştırdığımız json alanında gelmektedir.

Son olarak oluşturduğumuz “MessageBody” ismindeki string değişkeni uygulamamıza gönderiyoruz. Powerapps butonunun onclick alanına aşağıdaki kodu yazarak bu veriyi alabiliriz.

Set(GelenVeri,VersionHistory.Run("https://tenant.sharepoint.com/sites/mryed","person",1).veriler)

Not: Bilgisayar diliniz Türkçe ise “,” yerine “;” kullanmanız gerekmektedir.

Artık powerapps ara yüzünde “GelenVeri” isminde bir değişkenimiz var. Bu değişken bize mryed sitesinde bulunan person listesindeki 1 numaralı verinin versiyonlarını verecek.

Akışı kendi isteğinize göre değiştirebilirsiniz. Örneğin link ve liste adını bu şekilde almayıp powerapps’den sadece bir kimlik numarası isteyebilirsiniz.

Sharepoint versiyon geçmişi görüntüleme işlemi kısaca bu kadar. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…