PowerApps kullanarak bir uygulama oluşturduğumuzda verilerimizi genel olarak sharepoint üzerinde tutuyoruz. Ancak bazı durumlarda ihtiyaca göre SQL Server kullanmamız gerekebiliyor. Bu sebeple bu yazı içeriğinde Powerapps SQL Server entegrasyonu, buluttaki ve yereldeki(On-Premise) SQL server tablolarına bağlanma konusuna değineceğiz.

PowerApps SQL Server Bağlantısı

İlk önce daha kolay olan dış ağa açık bir SQL tablosuna bağlanmaya çalışalım. Bunun için PowerApps içerisinde bağlantılara gelerek bir SQL Server connectörünü seçeceğiz. Daha sonra açılacak ekranda sunucu adı, veritabanı adı, kullanıcı adı ve şifre bilgilerini girerek tablomuza bağlanabiliriz.

Ben daha önce Employee isminde bir tablo oluşturmuştum. Bu tabloyu çekmeye çalıştım. Bunu test etmek için bir butona aşağıdaki kodu yazarak tablomu bir koleksiyona alıyorum.

ClearCollect(onlineSqlData;Employee)

Butona basıp işlemi gerçekleştiriyorum ve uygulamamda sol kısımdaki değişkenler kısmından onlineSqlData değişkenime bakıyorum. İşlem başarılı oldu ise tablonuzdaki verileri ekranda göreceksiniz.

On-Premise SQL Server Bağlantısı

Dış ağa açık olmayan bir SQL Server’a bağlanmak için PowerApps’te bir ağ geçiti oluşturmalıyız. Bunun için PowerApps ana sayfasına giriyoruz. Sol sidebar alanında büyük ihtimalle ağ geçiti kısmını göremeyeceksiniz. Bunun için “Daha Fazla” butonuna basıp “Tümünü Keşfetin” alanına girmelisiniz. Burada “Ağ Geçitleri” kısmını görebilirsiniz. Bu ekranda “Yeni Ağ Geçiti” alanına tıkladığınızda “GatewayInstall.exe” isminde bir dosya indirilecektir. Bu uygulamayı SQL Server’in yüklü olduğu bilgisayara kurabilirsiniz. Uygulama kurulum aşamasında ekstra bir yapılandırma yok. Sadece PowerApps’e giriş yaptığınız Office365 hesabı ile giriş yapmalısınız.

Bu aşamadan artık uygulamamıza girip bağlantımızı kurabiliriz. PowerApps’de veri ekle alanından SQL Connect’i kullanarak verimize bağlanmamız gerekiyor. Ben SQL Servis Kimlik Doğrulaması ile bağlantı kurdum. “Şirket içinde veri ağ geçidini kullanarak bağlan” alanına tıkladım. Alt kısımdan ağ geçidimi seçtim. Daha sonrasında kullanıcı adı ve şifre gibi verilerimi girerek başarılı bir şekilde bağlantımı kurdum.

Oluşturduğumuz bu bağlantıyı sadece PowerApps için değil Power BI için de kullanabilirsiniz.

SQL Server Bağlantısı Performans

Performansı test etmek için PowerApps’te basit bir uygulama yaptım. Bu uygulama içerisinde bir tablo ve iki buton kullandım. Tablo veritabanındaki verileri gösterecek, birinci buton veri yükleyecek, ikinci buton ise veri silecek.

Özet olarak;

  • Veritabanından verileri çek ve listele,
  • Veritabanına veri yükle,
  • Güncel veriyi çek ve listele,
  • Bir satır seç ve sil,
  • Güncel veriyi çek ve listele işlemlerini yapacağız.

Performans testi;

  • Sharepoint -> 3211 ms
  • Bulut SQL -> 3872 ms
  • On-Premise SQL -> 5636 ms

Sunucumun download hızı 1000 mbps, upload hızı 185 mbps.

On-Premise SQL Server’ın bulunduğu cihazın ise dowload hızı 49 mbps, upload hızı 13 mbps. Burada daha iyi bağlantıya sahip bir cihazda muhakkak daha iyi bir performans alınacaktır.

Not: Süreler PowerApps canlı analiz ekranından alınmıştır ve işlemin tam tamamlanma süresidir.