Şimdiye kadar yapmış olduğum en detaylı proje C# alışveriş uygulaması oldu. Yazı içerisinde kodlardan daha çok uygulamanın fonksiyonlarından bahsedeceğim. Gerekli kodları githubdan bulabilirsiniz.

C# Alışveriş Uygulaması

Projeyi ilk çalıştırdığınızda karşınıza giriş paneli gelecektir.

Burada admin ve üye girişleri farklıdır. Herhangi bir üyeliğiniz yok ise üye ol ekranına geçiş yapabilirsiniz. Veritabanı içerisinde kayıtlı üyeler bulunmaktadır.

Admin girişi için; Kullanıdı adı: admin Şifre: 123

Üye girişi için; Kullanıdı adı: mryed Şifre: 123

Tüm üyelikler default olarak standart üyedir. Yetkili istediği üyeleri admin yapabilir.

Admin Paneli

Admin paneline giriş yapıldığında bu şekilde bir ekran gelecektir. Sağ üstte kasa geliri labeli bulunmaktadır. Uygulama içerisindeki alış-satış işlemlerinden komisyon alınmaktadır. Bu komisyon kasaya aktarılır ve admin panelinde gözükür.

Admin panelinde 2 sütun vardır. Kullanıcı kontrol ve ürün kontrol. Kullanıcı kontrol ekranında tüm üyeler ve işlem bekleyen üyeler görüntülenebilir. İşlem bekleyen üyeler hesabına para aktaran ve bu paranın onaylanmasını bekleyen müşterilerdir. Üyeler isterse seçtiği döviz cinsi ile de aktarım yapabilir. Admin önce bu parayı o günün kuru ile türk lirasına dönüştürür. Daha sonra bu ücreti onaylayabilir. Üyelerin ekranında bu ödeme onay bekleyen ödeme olarak gözükür. Onay sonrası tutar onaylı bakiye kısmına geçer. Bu işlemden sonra kullanıcı bu bakiyeyi satın alımlarında kullanabilir.

Ürün kontrol aşamasında da üyelerin sisteme eklediği ürünler kontrol edilerek onay verilir. Sisteme bir ürün girildiğinde veya üründe bir değişiklik yapıldığında o ürünün yayınlanması için admin onayı gerekmektedir.

Üyelik Paneli

Üyelik paneli admin paneline göre biraz daha karışık. İşlemler sekmesinin içerisinde buybox, tüm pazar ve talep gir alanları bulunmakta. Buybox her ürünün bir kere listelendiği ve en ucuzunun listelendiği ekran. Eğer en ucuz satan kişinin sattığı kilogramdan daha fazla alım miktarı girerseniz otomatik olarak diğer en ucuz satan kullanıcının ürünlerini almış olursunuz.

Tüm pazar sekmesinde ise buybox yoktur. 5 kullanıcı aynı ürünü satıyor ise her kullanıcının sattığı ürünü ayrı ayrı görürsünüz. En pahalı satan kişiden ürünü alabilirsiniz. Ancak buybox sisteminde ise sistem otomatik olarak en ucuza satan kullanıcıdan satın alımı yapar.

Talep gir sisteminde ise sistemde olmayan bir ürün için alım talebi girebilirsiniz. Eğer talep ettiğiniz ürün sistemde zaten var ve birim fiyatı sizin ürününüzden düşük ise otomatik olarak alışveriş gerçekleştirilir. Eğer sistemde talep ettiğiniz ürün yok ise bir kişi o ürünü istediğiniz fiyatta veya altında girdi ise yine otomatik olarak alışveriş gerçekleştirilir.

Profil ekranında ise kullanıcı üyelik bilgilerini değiştirebilir. Bakiyesine ekleme yapabilir. Geçmiş işlemlerini ve tüm siparişlerini istediği tarihler arasında listeleyip bu verileri excel olarak dışarıya aktarabilir.

Ürün ekleme ve güncelleme ekranında ise kullanıcı satmak istediği ürünleri ekleyebilir. Daha önce eklediği ürünleri güncelleyebilir. Bu işlemler admin onayı gerekmektedir.

Uygulamada veritabanı olarak Microsoft Access kullanılmıştır.

Tespit Edilen Hata:

  • Kullanıcının 10 dolar hesaba aktarım yaptığını düşünelim. Bu aktarım onaylanmadan 20 euro daha aktarım yaptığını düşünelim. Pasif bakiyede 30 euro gözükecektir. Bu sorunun düzeltilmesi için her bir aktarım talebinin ayrı ayrı tutulması gerekmektedir veya kullanıcının bekleyen pasif işlemi var ise yeni para yatırımına izin vermemek gerekmektedir.

Detaylı incelendiğinde muhakkak daha fazla hata çıkacaktır.