Twitter’da gezinirken 2000’den fazla yazılım mühendisinin katıldığı bir rapora rastladım. Bende bu raporu inceleyip kendime notlar aldım. Rapor içerisinde yazılımın trendleri, mühendis maaşları ve yazılım mühendislerinde en çok aranan yetenekler bulunmakta.

En Çok Kullanılan Programlama Dili

Ankette kodlama becerisine göre talep ve pazar ortalamasını belirtmişler. Bu grafik genel olarak anketin en tartışılan grafiği. Özellikle rubg ve objective-c dilinin konumunu çok tartışan gördüm.

kodlama-dilleri

En Çok Sevilen Programlama Dilleri

2000’den fazla yazılım mühendisine sevdiği ve sevmediği dilleri sormuşlar. Ankete katılanlar genel olarak kullanışa, kütüphanelere ve çalışırken eğlenme konusuna dikkat çekmiş.

Yazılım mühendislerinin en sevdiği ve en sevmediği diller;

sevilen-programlama-dilleri

Yöneticiler ve bireysel katkıda bulunanlar için en iyi beceriler;

programlama-dilleri

Uzaktan çalışma için olması gereken beceriler;

Bağımsız ve asenkron çalışma becerisi, güçlü iletişim, zaman yönetimi, adaptasyon ve esneklik, liderlik ve yönetim becerileri.

uzaktan-calisma-becerileri

Yazılım Mühendislerinde En Çok Aranan Yetenekler

Yazılım mühendisliği alanında roller, yetenekler ve maaşlar. Ankette 2020 ile 2021 yılı kıyaslanmıştır.

Burada da tüm görüşme isteklerinin yüzdesi ve en iyi 10 rol.

yazilim-muhendisligi-bolumleri

Siber saldırıların her yıl artması şirketlerin bu alandaki yatırımlarını da etkilemiş gözüküyor. Bir sonraki ankette de yazılım mühendisliği alanlarının maaş kıyaslamasını görebilirsiniz. Ankete göre son bir yılda maaşı en çok artan sektör güvenlik sektörü.

En çok maaş alan yazılım mühendisleri;

yazilim-muhendisi-maaslari

Hired anketinde alana göre dil kıyaslaması da yapmış. Hangi alanda hangi dilin daha çok kullanılıyor?

siber-guvenlik

Aşağıdaki görselde de veri mühendisliği, gömülü yazılımlar, frontend, fullstack , makine öğrenimi ve mobil alanda tercih edilen dilleri görebilirsiniz.

mobil-yazilim-veri-madenciligi

Bir alttaki görselde de şirketlerin büyüklüğüne göre kullanılan diller bulunmakta. Kurumsal firmalarda birinci java iken diğer firmalarda ise birinci react olmuş.

trend-programlama-dilleri

Neden Yazılım Mühendisliği?

Sonraki iki görsel ise motivasyon ile ilgili. Bir yazılımcının genel olarak sürekli öğrenmesi, sorun çözmesi ve zorluklarla baş etmesi beklenir. Bu sebeple motivasyon çok önemseniyor. Bu ankette de yazılımcılara neden yazılımı tercih ettiklerini ve onları neyin motive ettiğini sormuşlar.

Burada yeni beceri edinme nedenleri listelenmiş. %64’lük kısım yeni beceriler edinmekten zevk aldığını belirtmiş. Bunun haricinde işinin bu olduğunu veya firmanın kendisinden bunu beklediğini belirtilen kişiler de bir hayli fazla.

neden-yazilim-muhendiligi

Şimdi gelelim bu mesleği seçenlerin neden bu mesleği seçtiğine. Bu ankette de yazılımcıların bu mesleği seçmesinin en büyük nedeni sürekli öğrenme olmuş. Bölümün sürekli gelişmesi insanları bu alana çekmiş. Onun haricinde problem çözmeyi sevdiği için bu bölümü tercih edenlerin de sayısı bir hayli fazla. Bunların haricinde uzaktan çalışma fırsatı ve yüksek kazanç potansiyeli sebebiyle de bu alanı tercih edenler olmuş. %37’lik bir kısım ise kariyer istikrarı tercihini işaretlemiş. Sanırım burada kast edilen işsiz kalmama potansiyeli. Çünkü takip ettiğim kadarı ile yazılımcılar çok fazla firma değiştiriyor. Yani istikrarlı bir şekilde uzun yıllar bir firmada çalışan çok az. Bu nedenle burada belirtilenin çalışma istikrarı olduğunu düşünüyorum.

yazilim-muhendisi-nasil-olunur

Gelelim benim paylaşacağım son görsele. Bu görselde ise teknolojinin trendlerini sormuşlar. Burada big data, yapay zeka, makine öğrenmesi başı çekmiş. Ardından da siber güvenlik geliyor.

yapay-zeka-makine-ogrenmesi

Bol görselli bir içerik oldu. Ben sadece ilgimi çeken görselleri paylaştım. Raporun tam metnine hired sitesinden ulaşabilirsiniz.

Bazıları raporun gerçeği yansıtmadığını belirtmiş ancak ben sektörde çok yeni olduğum ve genel olarak sektörü gözlemleme şansım olmadığı için bir yorum yapmıyorum.